Засадихме 1000 горскоплодни дръвчета в района на Могилица

Приятели, с радост искаме да ви споделим за втората ни акция от инциативата “Мечешка гора”, която случихме съвместно с “Гората.бг” и ДГС Смилян в края на изминалата година.

Както знаете, целта на кампанията е да се осигурят допълнителни хранителни ресурси за мечките и да се намали конфликта им с местното население.

Според официалните данни от проведения през 2020 мониторинг на кафявата мечка от НСМСБР, мечешката популация в България е драстично намаляваща, като една от причините причина за това е бракониерството.

Оценка на числеността на кафявата мечка (Ursus arctos) в България за периода 2011-2020 г.

(Източник на данните: https://eea.government.bg/bg/soer/2020/biodiversity-nem/ocenka-chislenostta-kafqva-mechka)

Всяка година между 50 и 150 мечки стават жетва на бракониерство в България.

Една от причините за възникването на бракониерство е конфликта човек-мечка. Липсата на достатъчно храна в горските местообитания, неоптиност на младите животни, или възрастни индиви, за които е трудно да намират храна в дивото, са няколко от причите мечките да започват да навлизат в човешките местообитания и да нанасят щети върху имуществото на хората (пчелини, овошни дръвчета, домашни животни), което за съжаление в някои случаи води до саморазправа и бракониерски прояви.

Щети, нанесени от кафява мечка.

(Щети, нанесени от кафява мечка.)

Второто издание на “Мечешка гора” проведохме на 26.11.22, в с. Могилица - район, който често за съжаление е конфликтна точка между хора и мечки. Също така, и в който през 2021 бе незаконно убита мечката Симона - първата релокирана в България мечка.

Изключително щастливи и благодарни сме за подкрепата, която получихме от всички 13бр. доброволни участници. Тяхната отдаденост и желание ги събраха от различни краища на страната, усмихнати и в готовност в 10ч. сутринта в с. Могилица.

Засадихме 1000 горскополодни връвчета в Могилица.

Благодарение на Гората.бг бяха осигурени 1000 горско - плодни дръвчета, които да бъдат допълнителен източник на храна за дивите животни и се надяваме да ги държат по-далеч от населените места.

Наситени с вълнения, смях и закачки завършихме приключението ни с разходка до новопостроената панорамна площадка в селото, от чиято платформа се открива секваща дъха гледка към Родопа планина. 

Акция за засаждане на "Мечешка гора" в Могилица

Щастливи сме, да се срещаме и споделяме с толкова прекрасни и загрижени и отговорни хора по пътя си. Очаквайте повече информация за предстоящата ни 3та акция този април месец в Триград.


Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите ще да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.


Фотогалерия от акцията

📷 Фотография: Йордан Тотев