Историята на мечока Живко

Историята на мечока Живко

Започваме тази история със смесени чувства. Ще ви разкажем за мечката - бунтар, която в последните месеци се превърна, както в атракция, така и в страх за немалко хора. Мечокът - главен герой на историята, носещ името Живко, се постара да остави своя траен отпечатък в нашите Мечешки истории и в тези на българските мечки.

Живко е голям пакостник. Мнозина вече са чули и преживяли неговите действия. Запознахме се с историята му в края на месец октомври в територията на Габровско и по-точно махала Горни Бакойци. Именно там са и първите щети, които мечката нанесе над местното население. Получавайки сигнал за тях, екипът за проблемни мечки от WWF, част от който е и Владимир Тодоров - експерт по мечки за България, навременно реагира. Първата задача на Владимир Тодоров и Живко Жеков - член на ловно рибарско дружество Чардафон, е да поставят фотокапани с цел проследяване движението на мечката, както и примамки с храна, чрез които да разберат дали животното е податливо на тях. След тези първоначални опити, мечката не нанася сериозни щети, но само за кратко.

Снимка от фотокапан на мечока Живко - Мечешки истории

В началото на месец ноември Живко отново напада две от стопанствата на местното население. Екипът за бързо реагиране поставя капани на дивото животно. На 11 ноември Живко успешно е уловен. В акцията се включват Владимир и Йордан - нашите съоснователи, Стефан Войводов - приятел на Мечешки истории и преподавател в Нов Български университет, както и Живко Жеков - човекът, чието име носи пакостливият мечок.

📍 Акцията по преместването на мечката е осъществена благодарение на работата и финансирането на WWF България.

Приготвяне на упойка за мечока Живко - Мечешки истории

Поставяне на GPS нашийник на мечока Живко - Мечешки истории

Живко е първата успешно преместена мечка на далечно от познатата си територия разстояние. След преместването обаче, мечокът успява да ни изненада със своите смелост, бързина и енергия. GPS нашийникът ясно показва къде се намира и каква територия изминава. Преместен в Стара планина, Живко успява да пресече автомагистрала “Хемус” няколко пъти, приближава се до гр. Елин Пелин, а след това навлиза и в територията на Средна гора, където също нанася щети върху пчелина на един от местните пчелари. И след цялата тази разходка, Живко отново се връща в Стара планина. Придобил вече вредни навици, мечокът продължава да напада стопанствата на местните. Неведнъж получаваме видеа, на които се вижда как Живко е заровил глава в контейнерите в търсене на храна.

Тук е моментът да споделим, че историята на Живко успява да събере съвместните усилия на организации и институции. Отличното взаимодействие между всички дава резултат и е издадено първото разрешително за отстрел на мечка с условие. Вероятно ще си зададете въпроса какво означава това. Условието на разрешителното е да бъде направен опит за прогонване на мечката първоначално с гумени патрони, а в случай, че това не е ефективно, тогава да бъде задействан отстрел.

Мечокът Живко се събужда от упойка - Мечешки истории

В края на декември Живко прави опит за поредно нападение върху местно стопанство. Тогава горските успешно прострелват животното с няколко гумени патрона. Това прогонва Живко във високите части на Стара планина, където той прекарва по-малко от месец в хибернация.

В началото на февруари мечката отново се появява на същото място и отново в търсене на храна. Съвкупно с всички организации и институции започваме да търсим решение за безопасно справяне и защита на живота на Живко. Поставяйки храна в близост до селото, горските целят да го държат далече от къщите на хората, но да е на удобно за улавяне място. Това кара хората да приемат мечока за атракция. Действията, сигналите и кадрите, които получаваме, силно ни притесняват. А най-силно ни разтревожи снимка на дете, на която на заден план се вижда мечокът. Макар и да знаят, че дивите животни могат да бъдат изключително опасни за живота, хората често подценяват възможните и страшни последствия от скъсяването на безопасната дистанция.

 

Снимка на дете в опасна близост до дива мечка - Мечешки истории

Историята на мечока Живко ни докосна силно. Той стана специален с това, че създаде връзка с хората. Едни го обикнаха и продължават да го защитават, докато други, разбира се, обвиняват действията на институциите. Макар и различна - и тази история ни връща назад в миналогодишните събития, свързани с нападения на мечки. Спомняте си случите в Арда и Белица, нали?

Бележки за историята

Спазването на дистанция с дивите мечки е задължителна! Пренебрегването на опасността не я прави по-малка, а напротив.

Живко е своенравен и опасен за хората мечок. Животното вече има придобити вредни навици, които го насочват към територии в близост до домашни животни и стопанства. Това, от своя страна, е силна предпоставка за предприемане на сериозни мерки от държавата за защита на местното население. Като инициатива, отговорна за защитата на дивите мечки, най-малко бихме искали отстрел на животното.

Проследявайки отново и отново, и отново историята на Живко, осъзнаваме, че всички възможни действия за запазване живота на мечока вече са направени. В случай, че животното отново се опита да нападне населените територии единственото крайно и безопасно за живота на местните решение - е изваждане на мечката от популацията.

Екипът на Мечешки истории продължава да следи случая и ще ви държи информирани! 

Последвайте ни във Facebook, Instagram и YouTube.

Връзки:

 


Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите ще да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.