Засадихме 1000 горскоплодни дръвчета в района на Триград

Приятели, макар и със закъснение, нека ви споделим как измина третото издание на  акция “Мечешка гора”, което успешно осъществихме през април месец. 

Засадихме 1000 горско-плодни дръвчета като дива ябълка, слива и дрян в района на едно от най-мечкарските места в България - Триград. Разпределихме дръвчетата на три локации, които вярваме ще пораснат в чудесен източник на храна за дивите животни.

Благодарни сме на нашите доброволци за тяхната отдаденост и бодър дух, които макар и в работен ден пропътуваха дълъг път, за да могат да ни подкрепят и съдействат заедно с горският екип от ДГС Триград. Задружно в рамките на само 5 часа всички дръвчета бяха посадени. 

Времето бе с нас също и освен зашеметяващите гледки се насладихме на всякакви условия от дъга, през ярко слънце до снеговалеж. 

Изключително сме благодарни на всички вас, които ни подадохте лапа и дарихте за мисията ни. 

Гледаме с вълнение към есенното издание на следващата ни акция!

* Както знаете целата на “Мечешка гора” е да осигурим допълнителни хранителни ресурси за дивите животни и да намалим конфликтите им с местните общности. 

Всяка година между 50 и 150 мечки стават жетва на бракониерство в България.

Една от причините за възникването на бракониерство е конфликта човек-мечка. Липсата на достатъчно храна в горските местообитания, неоптиност на младите животни, или възрастни индиви, за които е трудно да намират храна в дивото, са няколко от причите мечките да започват да навлизат в човешките местообитания и да нанасят щети върху имуществото на хората (пчелини, овошни дръвчета, домашни животни), което за съжаление в някои случаи води до саморазправа и бракониерски прояви.

(Щети, нанесени от кафява мечка.)


Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите ще да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.


Фотогалерия от акцията

📷 Фотография: Йордан Тотев