Първи нападения на мечки в Родопите за 2022 година

Регистрирани са първите две мечешки нападения на крави за тази година. 

За случаите съобщават от РИОСВ Смолян. Сигналите са от село Триград /община Девин/ и село Сливка /община Баните/. От екипа на РИОСВ Смолян са установили наличието на мечешки следи в района на пострадалите стопанства.

През пролетта дивите мечки се събуждат от дълъг зимен сън. Трябва ли обаче това да ни притеснява, ако решим да се разходим свободно в гората? И как да запазим домашните животни в безопасност? 

Докато спят, мечките губят голяма част от теглото си, а когато се събудят, започват усилено да търсят храна. В години като тази, в по-високите части на планините все още има сняг, което принуждава мечките да търсят храна на по-ниски места.

Всички тези фактори стават повод дивите мечки да се доближават до населените места и да нанасят щети на местното население.

Крава, убита от кафява мечка край село Горна Арда. Фотография: Йордан Тотев

Причина за ситуацията от последните две нападения отново се оказва липсата на храна в този период. През изминалата година количеството на хранителни запаси дори в активния сезон беше много малко. Именно заради това станахме свидетели на рекорден брой нападения на мечки.   

През месец декември от Министерство на околната среда и водите съобщиха, че от началото на изминалата 2021 г. от страна на МОСВ са изплатени 223 000 лв. обезщетения за нанесени щети от вида кафява мечка.

Акция за поставяне на електропастир | Мечешки истории

Като организация, която се грижи за дивите животни, инициираме акция по засаждане на овощни дръвчета в мечешки местообитания в Родопите. В дългосрочен план с тази акция целим да осигурим допълнителни хранителни ресурси за животните и благодарение на това да подпомогнем за намаляването на конфликта с местното население. Първата акция за засаждане ще се проведе именно в Триград, където е регистрирано едно от първите две мечешки нападения за годината. През изминалата 2021 година това беше един от най-проблемните райони в страната. Повече за акцията можеш да прочетеш тук.👇

Кампания за засаждане на овощни дръвчета в Родопите.

Важно! Призоваваме местните стопани да предприемат превантивни мерки за защита на своите стопанства. Според експерти в областта методите за справяне с потенциални нападения са два: 

  • Пашата на животни да се извършва с присъствието на пастири и кучета.
  • Животните в стопанствата да се намират в добре защитени сгради, оградени с познатите отблъскващи дивите животни средства, а именно електропастири.

Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите ще да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.