Хуба, Вихър и Горан - трите осиротели мечета бяха върнати в природата

 Хуба, Вихър и Горан - трите осиротели мечета, открити в Родопите от служители на РИОСВ-Смолян, през лятото на изминалата година бяха върнати в България и пуснати в Национален парк “Централен Балкан”.


Акцията се проведе на 15.05.2022 от Министерство на околната среда и водите, фондация „Четири лапи" и екипа на „WWF България", част от който е и Владимир Тодоров - съосновател на „Мечешки истории".

Историята на Хуба, Вихър и Горан започна на 4 юни миналата година, когато екипът на РИОСВ - Смолян открива самотно мече, а малко по-късно още две в същия район. Първото - женско, а другите две - мъжки. Мечетата са били без майка, изключително стресирани и уплашени.

Малко след това и трите са били транспортирани в Парка за мечки в Белица, където веднага са получили професионална грижа с минимален човешки контакт.

След кратък престой в парка, управляван от „Четири лапи" и фондация „Бриджит Бардо“, с помощта на МОСВ, е създадена организация за преместване на трите мечета в центъра за рехабилитация на кафява мечка „ARCTUROS" в Гърция. Там те са преминали през необходимия период на укрепване, за да могат да се завърнат успешно в естествената си среда.

След обстоен преглед в събота (14.05.2022), специалистите в гръцкия център „ARCTUROS" установиха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата. Транспортирането и наблюдението на мечетата е поето от „Четири лапи" и техния специализиран автомобил за мечки.

Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, споделя:

“Вчера участвах в едно много вълнуващо събитие. Трите мечета, които през юни миналата година бяха намерени изоставени в Родопите, днес бяха върнати в природата. Новият им дом вече е в Национален парк "Централен Балкан"...

Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат живи и здрави още дълги години.”

Това е втората акция за пускане на рехабилитирани мечета в България. Първата акция от този тип е проведена на 06.05.2019 година, когато мечетата Радостина, Митко и Йонас са върнати на свобода на територията на Национален парк „Централен Балкан“.

„… в последните десет години все по-често ставаме свидетели на мечета сираци. Причините са няколко, но почти винаги са свързани с пряката човешка дейност – бракониерство, намаляване на хабитата, навлизане в териториите на мечката и т.н. Мечета без майка не могат да оцелеят в природата сами и ако имат късмета да бъдат локализирани навреме, за тях може да бъде положена грижа. Фондация „Четири лапи" твърдо вярва, че трябва да се намери най-подходящият път за тях, а това е – да се върнат отново в природата след рехабилитация и да получат своя шанс да изживеят живота си като диви мечки.“,

 споделя Димитър Иванов, директор на Парка за мечки Белица.

За съжаление, най-вероятно майките, както на Хуба, Вихър и Горан, така и на Радостина, Митко и Йонас, са убити от бракониери. За мечета, родени през същата година, това би било пагубно, ако не се предприемат мерки.

Изпращането на осиротели мечета в центрове за рехабилитация и последващото им връщане в дивата природа е изключително важна мярка за запазване и подобряване състоянието на мечешката популация в България.

Борбата с бракониерството е изключитено трудна и жестока, но ние от „Мечешки истории" вярваме, че обединени и работейки заедно, можем да постигнем много!

 

Искаме да изпозлваме този момент, за да благодарим на всички организации, институции и обикновени хора, които се борят за опазването на мечките в България!

Ето и част от тях:

  • Сдружение за дива природа “Балкани”
  • Четири лапи и парка за мечки Белица
  • WWF България
  • Екипът за бързо реагиране на РИОСВ Смолян
  • Национален парк “Центрлен Балкан”
  • Южноцентрално държано предриятие

 


Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите ще да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.