Засадихме 1300 горскоплодни дръвчета в района на Триград

2021 година беше изключително тежка за дивите мечки. В гората нямаше достатъчно храна и мечешките нападения в населените места бяха рекордно много.

Ние от „Мечешки истории“ заедно с ТП ДГС Триград и „Гората.бг“ предприехме първата акция от инициативата „Мечешка гора“. Целта на акцията е засаждане на овощни дръвчета в горски територии и намаляване възникването на конфликт между мечките и хората.

Засаждане на 1300 горскоплодни дръвчета в Триград | Акция "Мечешка гора" на Мечешки истории

Акцията се проведе на Лазаровден - 16.04.2022 г. За щастие природата разбра за нашия план - подари ни топло и сухо време. Успяхме да засадим 1300 горскоплодни дръвчета, а на следващия ден дъждът се погрижи да полее обилко почвата.

Събитието беше обявено 4 дни преди старта му поради различни причини. Това обаче не се превърна в пречка за групата от 10 доброволци. Те се записаха и с хъс, мотивация и желание пътуваха над 300 км. в името на каузата. 

Доброволците на Мечешки истории

Всичко това се случи благодарение на подкрепата на нашите приятели от „Гората.бг“. Те осигуриха дръвчетата и необходимите за засаждането им инструменти. 

Избрахме с. Триград за локация - това е едно от най-проблемните места в Родопите. През изминалата година дивите мечки направиха рекорден брой щети именно там. 

Ден преди провеждането на акцията мечка направи нови щети, за да потвърди необходимостта от акцията ни. 

Акцията започна рано сутринта още на паркинга на ТП ДГС Триград. Запознахме се с всички участници, направихме си бърз план за действие и се натоварихме във високопроходимите превозни средства, осигурени от горското стопанство. Горските служители предварително бяха определили места за залесяване и ние смело се запътихме към тях. Местата бяха на достатъчно отдалечени локации. Целта за това е крехките фиданки да бъдат предпазени от хората и стопанските животни, а дивите горски обитатели да имат нужните хранителни ресурси и да са далеч от населените места.

Високопроходими автомобили, осигурени от ДГС "Триград" за акцията "Мечешка гора" | Мечешки истории

Акцията продължи около 6 часа. Времето мина неусетно, запълнено със смях, труд и спиращи дъха гледки. Заредихме се с положителна енергия, за която ще разказваме, и разказваме, и разказваме. 

Разделихме се отново на паркинга, но си казахме само „Довиждане“, защото оставаме в очакване на следващата ни съвместна кауза, а до тогава, бъдете като мечки, защото „ДА СИ МЕЧКА Е ВЕЛИКО“!

 

Мечешка гора - подай лапа на мечките


Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите ще да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.


Фотогалерия от акцията

📷 Фотография: Йордан Тотев