Ловците от ЛРС-Девин поставят допълнително храна за мечките

Сговорна дружина - планина повдига” се казва в една стара българска поговорка. Ето и един пример как ловците от Ловно рибарско дружество-Девин поставят допълнително храна на мечките, за да ги държат на безопасно разстояние от местното население.

През последната година станахме свидетели на рекорден брой щети от мечки, нанесени над стопанствата на местни жители. Присъствието на дивите животни в близост до домовете на хората е причина за оправдано чувство на страх и напрежение от тяхна страна.

Щети по пчелин, нанесени от мечка | Мечешки истории

Високите части на планините все още са покрити със сняг, което затруднява дивите животни в намирането на храна. В резултат на това мечките скъсяват дистанцията с местните, поради липса на храна. Неведнъж сме споделяли, че през изминалата година количеството на хранителни запаси беше много оскъдно. В търсене на храна, мечките нанасят щети на пчелини и домашни животни. Преди броени дни бяха регистрирани и първите сигнали за настоящата 2022 година. Можеш да прочетеш повече ТУК.

От Национално ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България" съобщиха, че ловците от ЛРС Девин вече са започнали да подхранват мечките с цел да предотвратят евентуален конфликт с местните.

Поставянето на допълнителна храна за мечките е утвърдена и приета практика, чрез която се предоставят хранителни запаси на определени и одобрени от отговорните органи места.

Акция за осигуряване на допълнително хранене на мечки | Мечешки истории

През изминалата година ние от Мечешки истории и Гората.бг направихме съвместна кампания за осигуряване на допълнително храна за мечките. Благодарение на всички вас - хора като мечки (Кампания "Хора като мечки")  успяхме да осигурим повече от 27 тона ябълки и 6 тона фураж за различни ловни и горски стопанства в областта на Родопите и Стара планина. От СЛРБ споделят, че през есента с част от дарените средства за закупени 3 тона ябълки за района на Триград. Благодарение на тази кампания нанасянето на щети от мечки в района беше драстично намалено. 

„После застудя и мечките се прибраха. Сега в края на зимата, когато се събуждат, а снегът още не се е сто­пил, животните имат нужда от храна. Като ги подхран­ваме на определени места, успяваме да ги задържим далече от населените мес­та и да предотвратим кон­фликтите с хората. Имаме и наши средства, на сдруже­нието, с които всяка година при нужда подхранваме, но всяка помощ е добре до­шла и ние сме благодарни на всички дарители.”, споделя и Владимир Пейков - специалист по лова в ЛРС-Девин.

Разтоварване на ябълки за мечки | Мечешки истории

Кадри от фотокапани на мечки, хранещи се с осигурената от Мечешки истории храна

Щастливи сме, че сме част от добрия пример за ползотворната съвместна работа между неправителствени организации и ловни дружества. 

Грижата за дивата природа е в ръцете ни и зависи от всички нас.

Заедно можем много!

Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите ще да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.