Проведе се акция за локализиране на GPS нашийника на мечето Хуба

Проведе се извънредна акция за локализиране на местоположението на мечето Хуба. Как приключи, кой се включи в търсенето и успяхме ли да намерим мечето?

Питате се коя е Хуба? Тя е едно от трите осиротели мечета, които през изминалата година по неволя бяха отгледани в съседна Гърция. Какво направи Хуба, за да мобилизира вниманието и извънредните действия от страна на няколко неправителствени организации и институции само за няколко дни? В редовете по-долу ще ви разкажем повече. 

Но преди това малко предистория… 

Мечешките истории на трите малки мечета започнаха през юни миналата година, когато екипът на РИОСВ-Смолян откри самотните и уплашени мечета в района на Родопите. Мечетата бяха откарани по спешност в парка за танцуващи мечки в с. Белица, управляван от „Четири лапи" и фондация „Бриджит Бардо“. След кратък престой там мечетата бяха транспортирани в рехабилитационен център „ARCTUROS" в Гърция, където прекараха почти година. През този период често попадахме на забавни видеа, заснети от колегите от рехабилитационния център, от които ясно се виждаше, че Хуба, Вихър и Горан се чувстват отлично, а грижи и внимание не им липсват. 

Цялата история за мечетата можете да прочетете ТУК.

В началото на лятото тази година порасналите Хуба, Вихър и Горан успешно бяха транспортирани обратно в България след направени обстойни тестове и прегледи. Акцията за връщане на мечетата беше извършена с безрезервната подкрепа на Министерство на околната среда и водите, фондация „Четири лапи" и екипа на „WWF България", част от който е и Владимир Тодоров - съосновател на „Мечешки истории". 

От момента на преместване насам мечетата живеят и растат свободно в своята горска територия. За тяхното проследяване бяха поставени специални GPS нашийници, чието предназначение е да изпращат различни данни и информация, свързана с местонахождението и температурата на дивите мечки. 

GPS нашийниците са подсигурени от „WWF България".

Броени дни преди провеждането на извънредната мечешка акция GPS нашийникът на Хуба - женското мече, започна да изпраща т.нар Mortality сигнал

Какво e Mortality сигнал? 

Това е сигнал от устройството, който индикира, че животното, на което е поставен нашийникът, е обездвижено. GPS нашийниците са изработени така, че да предоставят информация за движението на животното в три различни оси. В случай че нашийникът не отчете движение по нито една от осите в продължение на поне няколко часа - устройството изпраща сигнал на наблюдаващите експерти, че животното или е мъртво, или вече не носи нашийника на врата си. 

В акцията в търсене на Хуба се включиха служители от Национален парк „Централен балкан” (Ивайло Николов, Стоян Христов, Николай Стайков и Димитър Стайков), Владимир Тодоров - част от екипа на „WWF България" и „Мечешки истории", Николай Долапчиев - служител в ИБЕИ-БАН и Йордан Тотев - съосновател на „Мечешки истории".

За да бъде локализирано местоположението на нашийника, по време на акцията бяха използвани радио антени и дрон. След продължително и тежко обхождане на труднопроходим район в близост до Северен Джендем успяхме да открием GPS нашийника на своенравната Хуба. Благодарение на познанията, отдадената работа и усилия на рейнджърите от Национален парк „Централен Балкан”, отбелязваме акцията за успешна.

За наша радост нашийникът, който е бил на врата на Хуба, е здрав и няма следи от човешка намеса. Според експертите Хуба сама е свалила GPS нашийника и е продължила своята мечешка история без него.

Ние ще продължим да проследяваме и да разказваме историите на малките мечета, както и своевременно да ви информираме за актуални новини, свързани с техния живот. А вие не спирайте да се вълнувате от живота на дивите мечки. От тях можем да почерпим примери за грижа, смелост и сила. 

Отправяме специални благодарности към Министерство на околната среда и водите,WWF България", Организация за защита на животните „Четири лапи", Национален парк „Централен Балкан” и РИОСВ-Смолян.


Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите ще да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.